Skip to content

ETMU ry ja RASTER haastavat järjestöjä osoittamaan tukensa turvapaikanhakijoiden mielenosoitukselle

 

Politiikkojen, seurakuntien, kansalaisjärjestöjen ja yksittäisten kansalaisten lisäksi yhä useampi akateeminen ja kulttuurialan toimija on lähtenyt tukemaan Helsingin Rautatientorilla ja useilla muilla paikkakunnilla mieltään osoittavien turvapaikanhakijoiden vaatimuksia, joissa tavoitellaan inhimillistä ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa turvapaikkapolitiikkaa Suomeen. Yli 12 000 taide- ja kulttuurialan ammattilaista on allekirjoittanut kannanoton. Useat teatterit ovat järjestäneet tempauksia mielenosoituksen tukemiseksi ympäri Suomea lukien ääneen kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Suomen Kirjastoseura on julkaissut videon turvapaikkahakijoiden tueksi. Ateneum on kannattanut turvapaikanhakijoiden vaatimuksia ripustamalla julkisivuunsa banderollin, joka nostaa esiin turvapaikanhakijoiden ihmisoikeudet. Yli 100 tiedemaailman vaikuttajaa, joiden joukossa useita professoreita, allekirjoitti inhimillistä turvapaikkapolitiikkaa vaativan kannanoton, joka julkaistiin IMAGE- ja Hufvudstadsbladet -lehdissä. Julkaisemisen jälkeen kannanoton allekirjoitti vielä laajempi joukko tutkijoita, ja rasisminvastainen tutkijaverkosto RASTER on julkaissut kannanoton allekirjoituksineen blogissaan. Viime viikolla Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seura ETMU ry on julkisesti tukenut turvapaikanhakijoiden vaatimuksia julkaisemalla oman kannanottonsa ja vierailemalla mielenosoituksessa.

ETMU ry ja RASTER haastavat nyt Tieteentekijöiden liiton, Professoriliiton, Suomen yliopistot UNIFI ry:n ja Helsingin ja Turun yliopistojen ylioppilaskunnat osoittamaan tukensa mielenosoitukselle. Tuen voi osoittaa esimerkiksi julkilausumalla. Hienoa olisi myös, jos järjestöjen edustajat voisivat vierailla Helsingin Rautatientorin mielenosoituksessa tai muilla paikkakunnilla järjestettävissä vastaavissa mielenilmauksissa ja tehdä vierailusta ja julkilausumasta lehdistötiedotteen. Voimme välittää tarvittavat kontaktit vierailua varten. Annamme myös luvan käyttää ETMU ry:n kannanoton sekä RASTER-blogissa julkaistun tutkijoiden kannanoton tekstiä ja vaatimuksia.

Nähdäksemme tiedeyhteistön tulisi näyttää suuntaa muille järjestöille ja ammattiliitoille ja asettua tukemaan kansalaisyhteiskunnasta nousevia vaatimuksia inhimillisestä turvapaikkapolitiikasta. Yliopistot olivat merkittävässä roolissa järjestämässä tukea, kielenopetusta ja ohjausta kotoutumiseen, kun turvapaikanhakijat saapuivat suurina joukkoina Suomeen syksyllä 2015. Turvapaikanhakijat tarvitsevat edelleen tukeamme ja heidän oikeutettujen vaatimustensa taakse asettumista. Vetoamme järjestöihin ja ammattiliittoihin, jotta ne toimisivat aktiivisesti tässä asiassa ja haastaisivat myös muita mukaan toimintaan.

 

Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seuran (ETMU ry) puolesta pj. Johanna Leinonen, erikoistutkija, Siirtolaisuusinstituutti (johlei(at)utu.fi)

Rasisminvastaisen tutkijaverkoston (RASTER) puolesta koordinaattori Suvi Keskinen, akatemiatutkija, Turun yliopisto (suvkes(at)utu.fi)