Skip to content

ETMU-tunnustuspalkinto 2019 professori Elina Pirjatanniemelle

Professori Elina Pirjatanniemi ottaa vastaan ETMU-tunnustuspalkinnon Tampereella.
Professori Elina Pirjatanniemi ottamassa vastaan ETMU-tunnustuspalkinnon Tampereella.

ETMU-tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai ryhmälle, joka on merkittävällä tavalla myötävaikuttanut hyvien etnisten suhteiden edistämiseen tai aihepiirin tutkimukseen Suomessa.

Vuoden 2019 tunnustuspalkinto myönnettiin professori Elina Pirjatanniemelle Tampereella järjestetyillä ETMU-päivillä 14.11.2019.

Elina Pirjatanniemi on kansainvälisen oikeuden ja valtiosääntöoikeuden professori sekä ihmisoikeusinstituutin johtaja Åbo Akademissa. Hän on tutkinut muun muassa turvapaikka- ja maahanmuuttolainsäädäntöä, ihmisoikeuksia rikosoikeuden kontekstissa, ihmisoikeuksia ja yhteiskunnallista muutosta sekä kansallisen ja kansainvälisen oikeuden välistä suhdetta.

Elina Pirjatanniemi on sinnikäs ihmisoikeuksien puolustaja, ja hän on puhunut niiden puolesta, joiden oikeudet usein unohtuvat. Pirjatanniemi tekee erinomaista tutkimusta, ja on lisäksi aktiivinen julkinen keskustelija, joka uskaltaa haastaa suomalaiset päättäjät. Pirjatanniemi on haluttu ja kuunneltu asiantuntija turvapaikanhakua ja maahanmuuttoa koskevissa kysymyksissä. Hän on sujuva ja vakuuttava esiintyjä sekä lahjakas kirjoittaja. Pirjatanniemi kirjoittaa kolumneja Turun Sanomiin ja Hufvudstadsbladet-lehteen. Kirjoittaessaan ja esiintyessään hän ottaa kantaa erilaisiin ajankohtaisiin aiheisiin, kuten suomalaisen äärioikeiston muodostamaan uhkaan demokraattiselle yhteiskunnalle, sekä turvapaikanhakijoiden ja heidän lastensa oikeuksiin turvapaikkaprosessissa.

ETMU haluaa Elina Pirjatanniemelle myönnetyllä palkinnolla tunnustaa sen tärkeän työn, jota suomalaisen oikeustutkimuksen yhteisö tekee etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen kentällä. Pirjatanniemen esimerkki osoittaa, että tutkijat voivat – ja heidän myös tulee – puhua epäoikeudenmukaisuudesta kohdatessaan sitä. Se osoittaa, että kärjistyneessä keskusteluilmapiirissä erilaisissa politisoiduissa kysymyksissä, kuten turvapaikanhaku ja maahanmuutto, on tärkeää kuulla niitä ääniä, jotka muistuttavat meitä ihmisoikeuksien perusperiaatteista.